Oorlogstaal in China in de richting van George Soros. Beijing vreest dat Soros short gaat op de yuan. Apple lijkt voor het eerst in jaren rekening te houden met een omzetdaling De oorzaak zijn de economische problemen in China. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. China is bang voor superbelegger George Soros. Zo bang, dat de communistische partij in een commentaar op de voorpagina van het Volksdagblad Soros waarschuwt “geen oorlog te voeren” over de yuan. “Soros kan oorlog tegen de yuan en de Hong Kong dollar niet winnen – hierover bestaat geen enkele twijfel. De oorlog verklaren aan China’s valuta? Ha ha,” aldus een triomfantelijk commentaar.
Soros zei vorige week dat hij Amerikaanse aandelen, Aziatische valuta en economieën die afhankelijk zijn van grondstoffen short, terwijl hij long Amerikaanse staatsleningen zit. Soros heeft echter met geen woord gerept over posities in de yuan of de Hong Kong dollar, die beiden gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar. Soros gaf wel aan somber te zijn over de Chinese economie op de kortere termijn. “Een harde landing in China [crash van de economie] is praktisch onvermijdbaar,” zei Soros. “Ik verwacht het niet, ik aanschouw het [nu].”
Soros wordt alom gezien als ’s werelds meest succesvolle (valuta)speculant. In 1992 ging Soros short het overgewaardeerde Britse pond, dat opgesloten zat in het Europese wisselkoersmechanisme. Soros dumpte voor 10 miljard dollar aan ponden en overweldigde samen met andere speculanten de steunaankopen van de ponden door de Bank of England. De Bank of England moest de handdoek in de ring gooien en het pond devalueren. Soros verdiende 1 miljard dollar aan de devaluatie.
Achteraf gezien was Soros’ aanval een zegen voor het Verenigd Koninkrijk. De Britse economie zette na de devaluatie een groeispurt in en het Verenigd Koninkrijk bleef buiten de euro. Beijing probeert momenteel met kapitaalrestricties te voorkomen dat speculanten yuan in de offshore markt in Hong Kong kunnen shorten (lees: dumpen). Probleem voor Beijing is dat er sprake is van kapitaalvlucht uit het Chinese vasteland omdat Chinezen zelf het hazenpad kiezen. De vraag is of het kielhalen van Soros vertrouwen inboezemt bij het Chinese publiek.
2. Zelfs Apple ondervindt pijn van een zwakke wereldeconomie en de harde dollar. Bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers dinsdagavond voorspelde Apple voor het eerst sinds 2003 dat in een kwartaal de omzet zal dalen. In het lopende kwartaal voorziet Apple een omzet van 50 miljard dollar, een daling van 14 procent op jaarbasis. Apple CFO Luca Maestri sprak gisteren voor het eerst van “zwakte” in China” en zei daarnaast dat “veel economieën wereldwijd in een recessie zitten.” Volgens Maestri haalt de harde dollar 15 procent van de omzet af.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.
3. Het Japanse Toyota bleef in 2015 voor het vierde jaar op rij ‘s werelds grootste autoproducent, voor het in het Abgas-skandal verwikkelde Volkswagen. Vorig jaar verkocht Toyota 10,15 miljoen auto’s, een daling van 0,8 procent vergeleken met 2014. Volkswagen, dat de verkopen vorig jaar zag dalen met 2 procent naar 9,9 miljoen, stond op de tweede plaats. Nummer drie was General Motors met 9,8 miljoen verkopen.
4. Het in Amsterdam genoteerde hedgefonds Pershing Square heeft (eindelijk) het boetekleed aangetrokken en zich verontschuldigd voor het stug blijven vasthouden van aandelen van de geplaagde farmaceut Valeant. In een brief aan zijn geldschieters schreef Pershing Square dat het een “kostbare fout” heeft gemaakt door het belang Valeant niet te verkopen toen de koers nog op 250 dollar stond. Dat is een 180-graden draai nadat Bill Ackman, de topman van Pershing Square, in november vorig jaar zei dat “heel erg veel spijt te hebben dat we niet in staat zijn meer [aandelen Valeant] te kopen.” Short sellers namen in het najaar van 2015 Valeant op de korrel en zeiden dat het bedrijf “de Enron van de farmaceuten is.” In juli 2015 bereikte de koers van Valeant een hoogtepunt op meer dan 263 dollar. Inmiddels doet de koers minder dan 100 dollar. Pershing Square zei in 2015 voor gemiddeld 196 dollar aandelen Valeant te hebben gekocht.
5. Het kanselierschap van Angela Merkel zit in een neerwaartse spiraal. Dat is niet zo heel vreemd. Merkel zit halverwege haar derde termijn. En als je zo lang aan de macht bent, loopt het meestal niet goed af. De Beierse CSU, de traditionele bondgenoot van Merkels CDU, dreigt de alliantie op te blazen vanwege Merkels desastreuze beleid om onbeperkt migranten toe te laten. Horst Seehofer, de leider van de CSU heeft Merkel gisteren in een brief gedreigd met een rechtszaak om haar migrantenbeleid zolang zei geen limiet wenst te stellen aan het aantal migranten.
De fractieleider van coalitiepartner SPD, Thomas Oppermann, heeft op zijn beurt gedreigd dat als Seehofer zijn eisen niet inbindt, de CSU de coalitie maar moet verlaten. Oppermann wees er fijntjes op dat de CDU en de SPD de CSU niet nodig hebben voor een meerderheid in Bondsdag. De vraag is of het zo ver zal komen. Vanochtend zei SPD-leider en vice-kanselier Sigmar Gabriel tegen de krant Rheinische Post dat het aantal migranten dit jaar moet worden gelimiteerd “ver” beneden de 1 miljoen die vorig jaar Duitsland binnenstroomden. Zelfs president Gauck heeft gezegd dat Duitsland een limiet zal moeten instellen. Die limiet komt er waarschijnlijk dus wel. De vraag is hoe streng deze zal zijn en wat de consequenties hiervan zullen zijn voor Merkel.
6. Beleggers zijn in dubio of de Bank of Japan op vrijdag het monetaire beleid verder gaat verruimen vanwege de zwakke wereldeconomie en de opwaartse druk op de yen. Sommige effectenhuizen denken dat de Bank of Japan de kat uit de boom blijft kijken en afwacht wat er met China gebeurt. Anderen zeggen dat de centrale bank zijn kruit al heeft verschoten en de obligatieaankopen niet meer kan uitbreiden. De Bank of Japan zou in het huidige tempo aan het einde van 2017 de helft van alle Japanse staatsobligaties bezitten. Bovendien koopt de centrale bank al exchange traded funds en vastgoedfondsen.
Volgens Japans op een na grootste broker, Daiwa, is dat echter geen enkel probleem. De Bank of Japan heeft een geldpers en kan alles kopen wat los en vast zit. “Ze kunnen ketchup kopen, geld uit helikopters smijten. De mogelijkheden zijn eindeloos,” zei hoofd technische analyse Eji Kinouchi van Daiwa tegen persbureau Bloomberg News. “Mensen zeggen steeds dat de Bank of Japan niets meer kan doen, maar dat is niet zo.”
7. Europese beurzen stonden vanochtend lager in aanloop naar het rentebesluit van de Fed. Beleggers lijken winst te nemen na de door de ECB ontketende opluchtingsrally die de AEX omhoog duwde van 392 punten vorige week woensdag naar 422,7 punten gisteren. Aan het einde van de ochtend stond de AEX ruim een procent lager op 415 punten. De vraag is of de Fed vanavond de alarmbel gaat luiden over de Amerikaanse economie en daarmee de beoogde vier renteverhogingen dit jaar zo goed als afblaast. De markt zet de Amerikaanse centrale bank onder zware druk en heeft nog maar een renteverhoging in 2016 ingeprijsd en een 10 procent kans op een negatieve rente in 2017.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl